För tio år sedan lyftes den 40 ton tunga 7T-kameran på plats i Lund och i somras gjordes en omfattande uppgradering av 7T-kamerans hård- och mjukvara. Uppgraderingen innebär att tekniken både blir snabbare och mer exakt och innehåller även AI-teknik (artificiell intelligens) för att förbättra bilderna. Uppgraderingen kommer att säkerställa att anläggningen fortsätter ligga i framkant inom forskningsfältet i minst ytterligare 10 år.
Supermagnetkameran är en nationell infrastruktur och forskare i hela Sverige kan ansöka om forskningstid och i Lund nyttjas kameran över hela universitetet.
– Sex av åtta fakulteter vid Lunds universitet nyttjar anläggningen idag, förklarade Gunilla Westergren-Thorsson i sitt inledningsanförande.
Uppgraderingen som kostat 21 MSEK syns inte i vid första anblick: däremot har tekniken inuti apparaturen uppgraderats med state-of-the-art mjukvara och digitaliserad elektronik. Uppgradering kan innebära att scanningtiden radikalt förkortas och att man nu även har bättre förutsättningar för att utveckla body imaging.
Uppgraderingen finansieras av generösa donationer från Crafoordska stiftelsen och IngaBritt och Arne Lundbergs forskningsstiftelser samt med finansiellt stöd av Lunds universitet och Region Skåne.
Är du intresserad av att använda 7T-kameran i din forskning?
Om du vill veta mer om vilka möjligheter det finns för dig att använda dig av vår state-of-the-art infrastruktur ska du kontakta LBIC. Mer information och kontaktuppgifter hittar du på LBIC:s webbplats.
Läs mer om 7T-kameran i Region Skånes pressmeddelande.
Artikeln är tidigare publicerad på Medicinska Fakultetens interna webbplats den 19 november 2024.